ipad 2  След продължителни слухове и спекулации Apple обявиха новият iPad 2. Новият модел е по-тънък, по-бърз и по-лек от първият iPad. Има и много хардуерни новости и подобрения, някои малко позакъснели, които ще донесът успех на новото устройство.

Непроменени остават големината на екрана и неговата резолюция, както и цената за САЩ.

Новият iPad 2 се сдоби с две камери. Една над екрана и една от другата страна. Първата камера, предназначена основно за видео разговори, е с VGA 640х480 резоция на снимки и видео. Малко разочароваща е камерата на гърба. Максималната резолюция за снимки е 1280х720 пиксела, нещо, което беше добро много години назад. Видеото, което тази камера може да заснеме е 720p при 30 кадъра в секунда.

Основното друго подобрение е новият А5 процесор. Той е двуядрен с честота от 1 Ghz и същите нива на разход на енергия. Според Apple, с негова помощ графиките ще са до 9 пъти по-бързи при същия 10 часов живот на батерията с едно зареждане.

iPad 2 е с малко по-различен дизайн. Задната му страна вече е основно плоска. Дебелината на устройството е намалена до 8.8 милиметра, а тежината до малко над 600 грама. Вече има бяла и черна версия. Добавени са и 4 магнита за закрепване на различни джаджи, като покривало за екрана например.

За щастие на разработчиците на игри и на iPad геймърите е добавен жироскоп. В комбинация с акселерометъра всяко движение ще бъде засечено с много по-голяма точност.

Apple iPad 2 ще е в продажба от 11 Март в САЩ а от 25 Март и в Австралия, Австрия, Белгия, Канада, Чехия, Дания, Фунландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Чпония, Люксембург, Мексико, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария и Англия. За съжаления не се споменава нищо за България.