Познавате ли Snapchat? Надявам се не… или поне да не сте пращали неудобни за вас снимки на някого. Защо ли? Преди няколко дни от Snapchat публично са признали, че снимките, които техните потребители изпращат не са напълно защитени и изтрити завинаги.

При свое разследване, FTC (американското КЗП), описали НЯКОЛКО начина снимките изпратени през тази услуга да бъдат запазени за неопределено време от получателя. С гръмките си изявления и уверения, че снимките изчезват, Snapchat са подвели милионите си потребители и са ги въвели в доста неприятна и понякога неудобна заблуда. Като добавка, приложението събира и информация от адресната книга на потребителя без неговото разрешение и дори позволява видео съобщенията да бъдат свободно запазени на телефона на получателя.

И наказанието е … също толкова уникално абсурдно. Вместо да ги ударят здраво с глоба или дори затворят, FTC са ги принудили да изработят и внедрят програма за наблюдение на правата на потребителите, която ще бъде управлявана от външен специалист за следващите 20 години.