Тази статия малко излиза от темата за IT новини, но вярвам че ще е полезна. Става въпрос за това как да спестим някой и друг лев при покупката на книги за Amazon Kindle.

При купуване на електронни книги от Амазон от страна различна от САЩ, те слагат около $2 отгоре за “транспортни” разходи. Това са разходите, които те ще или биха направили ако книгата достигне до вашето Kindle устройство през “безплатната” 3G свързаност. Тук “безплатна” е в кавички, защото вие си го плащате и то подобаващо. Например книга, която в САЩ би ви струвала $0.99 за останалите страни е с цена от $3.44. Разликата е значително забележима нали?

Как да избегнем тази разлика?

Избягването на допълнителните разходи, макар и чрез леко заобикаляне на правилата е лесно и бързо. То се основава на факта, че Amazon определят цената на книгата по два фактора.
Първият е вашият billing адрес. Ако той се намира извън САЩ, вие получавате по-скъпа книга. За да купувате книгите по-евтино ви препоръчвам да си направите нов акаунт в Амазон с адрес в щатите. Може да пишете произволен адрес – примерно на хотел. Също така трябва и да го сложите като адрес по подразбиране за “Buy now with 1-Click”.

Вторият фактор е вашият IP адрес. Само смяната на billing адреса може и да помогне, но не за дълго. След 1-2 покупки, вече ще са се усетили и няма да ви разрешат да купувате книги на американска цена. Това можете да заобиколите чрез използване на анонимен прокси сървър намиращ се в САЩ. За съжаление немога да ви помогна много с това, тъй като аз използвам платени прокси услуги по други причини. Потърсете в интернет и със сигурност ще намерите.
След като сте преминали през тези две пречки остава само една последна. Как да платите книгата. Най-лесно това става с карта за подарък. Такава можете да закупите от тук през нормалния си, български акаунт в Амазон и да си я само изпратите по имейл.

Ако имате коментари или въпроси, моля използвайте секцията за коментари. Ще се постарая да отговоря на всеки. Благодаря.