АмазонНаскоро Амазон разбуни духовете с нов патент предназначен да предотврати получаването на нежелани подаръци. В основата му е предефиниран от получателя списък с неща, които ако ги получи, би ги върнал обратно.

Идеята на Амазон е доста проста и същевременно интересна. Всеки потребител може предварително да направи списък с правила или условия. Тези правила включват белези на подаръци, които потребителят би върнал. Примерно може да зададе “Не искам Kindle”. Ако някой роднина или приятел реши да изпрати Kindle до България, потребителят ще бъде уведомен и поръзката ще бъде задържана. След получаване на уведомлението потребителя може да замени този подарък за друг още пред да го е получил и така да спести на магазина и на себе си стойността на транспорта.

В описанието на патента дори съществува възможността да благодарите на човека решил да ви направи подарък за прекрасния Kindle (от примера) или да го уведомите, че сте заменили този подарък за нещо друго.

Идеята предизвиква доста противоречиви мнения, тъй като нарушава настроението създадено от получаването на подарък. Въпреки това, крайният резултат би трябвало да е положителен. Статистиката показва, че около 30% от изпратените подаръци биват връщани, което принуждава продавачите да добават някакъв процент оскъпяване на продукта, което да компенсира разходите за обработката на върнатите продукти. Ако тази практика до някъде добие популярност би трябвало да предизвика намаляне на този процент и съответно и на цената на продуктите. В крайна сметка тази възможност е насочена към получателите, които така или иначе ще върнат нежелания подарък и по този начин ще им се спести занимавката.